Płyta elektryczna to bardzo wygodne i bezpieczne rozwiązanie do nowoczesnej kuchni. Trzeba jednak być świadomym tego, że istnieje wiele rodzajów i typów płyt elektrycznych. Wybór należy dostosować do własnych potrzeb. Aby było to możliwe, należy poznać warianty urządzeń, jakie dla konsumentów są dostępne. Co należy wiedzieć o płytach grzewczych?
Płyta elektryczna – na co zwracać uwagę
Płyty grzewcze możemy podzielić na płyty indukcyjne i ceramiczne. Każda z tych opcji ma wiele zalet i wierne grono zwolenników. Niezależnie od tego jaki typ płyty elektrycznej uznamy za najlepszy, bardzo istotne są jego parametry. Cechy, które mają wpływ na komfort użytkowania to przede wszystkim: wygoda użytkowania, bezpieczeństwo i oszczędność energii elektrycznej.
Płyta elektryczna jest doskonałym rozwiązaniem zarówno dla osób, które gotują sporadycznie, jak i dla amatorów dobrej kuchni, którzy przy płycie spędzają wiele godzin dziennie. Każdy może wybrać taką płytę, która będzie odpowiadała jego rzeczywistym potrzebom. Niemniej, każda z nich ma przewagę nad płytami gazowymi – przede wszystkim w kwestii łatwości czyszczenia i bezpieczeństwa użytkowania.
Nowoczesność, a wygoda użytkowania
Z punktu widzenia użytkownika istotne jest także wyposażenie płyty. Dodatkowe funkcje sprawiają, że płyty elektryczne są jeszcze wygodniejsze w użytkowaniu. Podnoszą także poziom bezpieczeństwa – co jest szczególnie istotne, dla posiadaczy małych dzieci. Najchętniej wybieranymi funkcjami dodatkowymi są: szybkie nagrzewanie, blokada włączenia płyty i dokładna kontrola temperatury na poszczególnych polach grzewczych.
Wybierając płytę elektryczną do kuchni należy wziąć pod uwagę także kwestie finansowe. Istotny jest zarówno koszt samej płyty, jak i jej klasa energetyczna. Ta ostatnia może wpłynąć na generowanie kosztów, lub oszczędności – nie można zapominać o tym parametrze. Czasem dopłacając przy zakupie zyskuje się możliwość oszczędzania w trakcie wieloletniego użytkowania.
Ilość pól – czym się kierować przy wyborze
W zależności od wielkości kuchni, a także od zwyczajów kulinarnych domowników można wybrać płyty elektryczne różnej wielkości. Najczęściej wybierane są tradycyjne płyty grzewcze z czterema polami. Istnieją także płyty minimalistyczne dwupalnikowe idealne do małych kuchni, domków letniskowych, ale także dla osób, które w kuchni nie spędzają zbyt wiele czasu.
Z kolei płyty elektryczne z sześcioma polami grzewczymi – to raj dla osób kochających gotowanie. Dzięki takiemu rozwiązaniu można więcej potraw przygotowywać w tym samym czasie. To o czym należy pamiętać wybierając tak duże płyty to fakt, że trzeba zaplanować dla nich w kuchni odpowiednio dużo miejsca. Ergonomia w kuchni jest kluczowa, nie powinno się więc stawiać na ogromną płytę kosztem miejsca do pracy i blatu roboczego.
Czy mamy wpływ na rozmieszczenie pól grzewczych
Najchętniej wybieranymi płytami elektrycznymi są płyty czteropalnikowe. Nie zabierają one zbyt dużo miejsca, a jednocześnie dają możliwość komfortowego przygotowania posiłków w domowych warunkach. Same pola grzewcze mogą mieć wyraźnie zaznaczone granice, ale nie jest to reguła. Coraz popularniejsze są pola grzewcze wyposażone w funkcję łączenia. Warto zadać sobie pytanie: a Ty wiesz Rozmieszczenie i ilość pól grzewczych na płycie elektrycznej ma ogromne znaczenie dla komffortu i efektywności gotowania. Swoboda łączenia pól to wielki atut. Warto zainteresować się płytami elektrycznymi posiadającymi tę funkcję.
Czteropolowe płyty z możliwością łączenia to w ostatnim czasie hit. Nic w tym dziwnego, tego typu rozwiązanie jest niezwykle wygodne i usprawnia pracę w kuchni. Najpopularniejszą opcją jest możliwość połączenia pól w dwie lub trzy strefy. Dzięki temu możliwe jest równomierne podgrzewanie naczyń o nietypowych kształtach i różnych wymiarach. Wielkość, ilość i rozmieszczenie pól grzewczych ma ogromny wpływ na funkcjonalność kuchni. Warto dobrze przemyśleć kwestię wyboru płyty elektrycznej – dzięki temu gotowanie stanie się jeszcze przyjemniejsze.